Billig el
Jakten efter billig el kan kännas som svår då det finns över 150 elbolag i Sverige. Därför så hjälper vi dig på denna sida ta reda på vilket som är det billigaste elavtalet och vad du ska tänka på under processen.
Hitta billigaste elavtaletTopplista – Billigaste elavtalen 2024
Fortum
- Bra erbjudande
- 100% fossilfri el
- Billigast och bäst
Cheap Energy
- Ingen fast avgift
- Billig el
- Timpris finns
Tibber
- Högst kundnöjdhet
- Fossilfri el
- Bästa kampanjen
Skellefteå Kraft
- 100 % förnybar el
- Timpris finns
- Bra kundtjänst
Vilket är det billigaste elavtalet 2024?
Det billigaste elavtalet 2024 är Fortums rörliga elavtal och det ingår ett erbjudande som ger dig gratis månadsavgift första året. Månadsavgiften är 39 kr för dig som bor i lägenhet och 49 kr för villaägare, vilket gör att kampanjer ger dig antingen 468 eller 588 kr i rabatt. Fortum är också elbolaget med flest kunder i Sverige överlägset.
Sammanfattning
- Fortum: Billigast, fossilfri el och bra erbjudande
- Göta Energi: Lågt påslag och bra kampanj
- Skellefteå Kraft: Rabatt på ca 1530 kr och förnybar el
- Tibber: Smart elavtal utan påslag
- Telge Energi: Utan påslag och populärt val
Hitta billig el
För att hitta billig el så finns det många vägar att välja och vissa är bättre än de andra. Vi har tagit fram olika tips och smarta vägar som du kan ta i jakten på de lägsta elpriserna.
Låga avgifter
Det viktigaste för att få ett billigt elavtal och därmed billig el är att se till att avgifterna är låga. Främst är det månadsavgiften och påslaget som är avgifterna du ska tänka på när du jämför elavtal.
Månadsavgiften är den fasta avgiften för ett elavtal och brukar kosta dig runt 40 – 60 kr/månad. Dock skiljer den sig mycket mellan olika elavtal och är mest viktig för dig som har en låg förbrukning.
Påslag kallas den avgift som läggs på varje kWh du förbrukar och brukar vara runt 5 – 10 öre/kWh. Har du en hög förbrukning kommer påslaget vara viktigt att hålla koll på och försöka få så lågt som möjligt. Det finns till och med elbolag som har elavtal helt utan påslag, vilket passar bra för villaägare.
Erbjudanden och rabatter
Enklaste metoden för att få så billig el som möjligt är att ständigt använda sig av erbjudanden för nya kunder. Nästan alla elbolag har nykundserbjudanden och du får ofta hela årets månadsavgift kostnadsfritt. Byter du elavtal varje år när det tidigare erbjudandet gått ut så kan du komma undan riktigt billigt.
Samtidigt krävs det att du ständigt kollar upp nya erbjudanden och säger upp ditt elavtal i tid för att det ska fungera. Men det tar inte särskilt lång tid egentligen och det nya elbolaget brukar sköta flytten åt dig kostnadsfritt.
Anpassa förbrukningen
Har du ett timprisavtal är det mycket viktigt att du anpassar och optimerar förbrukningen utefter dygnets billigaste timmar. Generellt sett är det under sen kväll fram tills tidig morgon som det är som lägst pris. Som tur är kan erbjuder många av dessa smartare elavtal automatiskt styrning av till exempel elbilsladdning och uppvärmning. Därför behöver du inte själv vara upp och sätta igång förbrukningen, utan det kan göras automatiskt och ställas in tidigare under dagen.
Uppdaterad lista: billig el efter månadsavgift och påslag
Elbolag | Månadsavgift | Påslag |
---|---|---|
Fortum | 39 kr | 5.90 öre/kWh |
Skellefteå Kraft | 49 kr | 6 öre/kWh |
Cheap Energy | 0 kr | 7,90 öre/kWh |
Tibber | 49 kr | 0 öre/kWh |
Är rörligt eller fast elpris billigast?
De flesta väljer mellan antingen ett fast eller rörligt elavtal när de ska skaffa ett billigt elavtal. Men vilket som är billigast går inte att säga då vi inte vet hur elpriset kommer att utvecklas. Däremot kan vi kolla på historisk data då det rörliga elavtalet har visat sig att vara billigare. För att få billig el så bör du därför välja ett rörligt elavtal, om du inte tror att elpriset kommer att öka kraftigt inom en snar framtid. Dock är det troligen så att elbolagen också har den uppfattningen om du tror det och har räknat med det i sina fasta elavtal. Men med det sagt så är det omöjligt att förutse elprisets utveckling och troligen kommer du att misslyckas.
Rörligt elpris är alltså billigast men ett fast elavtal kan fortfarande vara det bästa elavtalet för dig. Det beror helt enkelt på dina förutsättningar och om du har råd med att elpriset skulle kunna stiga. Har du inte råd med det så blir du nästan tvingad till att binda elpriset för att du ska kunna hålla ihop ekonomin, om du då har råd med det fasta elpriset du skulle få.
Billigaste elavtalet är timpris
Timpris är när du betalar priset som är på elbörsen under just timmen då du förbrukar den. På grund av det så kan du påverka mycket mer ditt elpris, beroende på när du väljer att förbruka elen. Därför finns det störst potential till att sänka elkostnaderna som mest genom att välja ett av dessa elavtal.
Men det är också högst risk och kräver mycket engagemang för att du ska lyckas. Du behöver hålla koll på spotpriset dagligen och planera din elförbrukning utefter de billigaste timmarna. Gör du inte det förbrukar du troligen den mesta elen under de dyraste timmarna, vilket endast höjer din elkostnad. Timpris är alltså inte för alla, men kan passa riktigt bra för vissa.
Anvisade elavtal är dyra
Det du ska undvika i alla fall om du letar efter det billigast elavtalet är ett anvisat elavtal. Anvisade elavtal är när du inte själv har skaffat ett elavtal till din bostad och därför så har elnätsbolaget gett dig ett. Dessa elavtal är i snitt 30 % dyrare än ett vanligt elavtal och alltså mycket dyra. Du kan som tur är säga upp anvisade elavtal helt utan uppsägningstid om du råkat hamna med ett.
Tänk på förbrukningen
En av de bästa tipsen vi kan ge dig som letar efter ett billigt elavtal är att tänka på förbrukningen. Hur mycket el du förbrukar per år påverkar nämligen vilket elavtal som är billigt för dig mycket. Följ därför dessa tre steg
1. Ta reda på din förbrukning
Kolla på tidigare elräkningar om du inte har koll på din förbrukning. Eller utgå ifrån att i snitt har en mindre lägenhet en årsförbrukning runt 2000 kWh, lite större lägenhet 5000 kWh per år och en villa förbrukar i snitt 20 000 kWh per år.
2. Låg förbrukning väljer låg fast avgift
Om du har en låg förbrukning under 10 000 kWh per år så är det en låg fast avgift som du ska leta efter hos ett elavtal. Anledningen är att en stor del av din elkostnad består av just den fasta avgiften.
3. Hög förbrukning väljer lågt påslag
Har du istället en hög förbrukning och bor i en villa så ska du välja ett elavtal med lågt påslag. Påslaget är den avgift som tillkommer för varje kWh du förbrukar och du med hög förbrukning förbrukar många kWh. Därför utgör påslaget en stor del av din totala elkostnad.
4 tips för billig el
För att du ska få ett så billigt elavtal som möjligt har vi samlat 4 tips som du inte får missa:
- Erbjudande: Välj alltid ett nytt elbolag som ger dig ett erbjudande.
- Jämför: Jämför många elavtal innan du tecknar ett för att se till att du valt det billigaste alternativet.
- Kolla omdömen: Se över omdömen för att se att tidigare kunder har varit nöjda med sina elavtal.
- Rörligt elavtal: Det är billigast att välja ett rörligt elavtal under längre sikt.
Undvik oseriösa elbolag
När du letar efter billig el så kan du enkelt hamna bland oseriösa elbolag som lurar in sina kunder genom att försöka framstå som billiga. Men så är sällan fallet, utan oftast så tillkommer extra dolda avgifter hos dessa oseriösa elbolag. För att undvika oseriösa aktörer så har vi främst två tips.
Första tipset är att du alltid bör kolla på omdömen hos Trustpilot och Reco från tidigare kunder och vad de säger. Är kunderna nöjda så är troligen elbolaget seriöst och fungerar som det ska. Tänk dock på att elbolag har låga omdömen generellt sett och mycket av det beror på höga elpriser, vilket elbolagen inte påverkar. Andra tipset är att du tänker logiskt och hittar du något som verkar för billigt för att vara sant, så är det ofta så.
Du kan också kolla på energimarknadsbyråns klagomålslista över elbolag med extremt många negativa omdömen under senaste tiden. Men nu är det endast 3 elbolag som är med på denna listan – Stockholms Elbolag, Svealands Elbolag och Telinet Energi.
Vanliga frågor
Exakt vad som kan klassas som billig el är svårt att säga. Men du kan antingen kolla på det totala elpriset per kWh men då skiljer det sig mycket beroende på hur högt elpriset är just då. Annars kan du kolla på påslaget och månadsavgiften för att se om det är ett billigt elavtal.
Elen är ofta som billigast under natten och även mitt på dagen brukar det vara billigt. Den är som dyrast när flest förbrukar el, vilket är på morgonen och sedan igen på kvällen mellan klockan 17 – 19.
För att hitta ett billigt elavtal så måste du först ta reda på din förbrukning och sedan jämför du alternativ. Har du en hög förbrukning så är det billigt med ett elavtal som har lågt påslag och har du låg förbrukning är det istället månadsavgiften som ska vara låg.