Binda elavtal

Funderar du på att binda elavtal så har du kommit rätt. Vi går igenom hur ett bundet elavtal fungerar och vilka fördelarna är. Men även när det är som bäst att binda elpriset och hur du går tillväga.

Bundna elavtal
Binda elavtal illustration

Bind elpriset hos elbolagen i topplistan

Fortum logo

Fortum

 • Bra erbjudande
 • 100% fossilfri el
 • Billigast och bäst
Fortums kampanj erbjuder 1 års fri månadsavgift.
588 kr
Ta del av nu
Skellefteå Kraft logo

Skellefteå Kraft

 • 100 % förnybar el
 • Timpris finns
 • Bra kundtjänst
Fri månadsavgift och 7,5 öre/kWh i rabatt under första 9 månaderna.
495 kr
Ta del av nu
Cheap Energy logo

Cheap Energy

 • Ingen fast avgift
 • Billig el
 • Timpris finns
Rabatt förbrukning och därför kan värdet variera betydligt från kund till kund.
500 – 2000 kr
Ta del av nu
Stockholms Elbolag logo

Stockholms Elbolag

 • Låga avgifter
 • Kort uppsägningstid
 • Populärt val
Stockholms Elbolag har ingen kampanj för tillfället.
Svealands Elbolag logo

Svealands Elbolag

 • Möjlighet till timpris
 • Prisgaranti på fastpris
 • Billigt bundet elpris
De matchar och lägger till 1 öre/kWh i rabatt om du hittar ett billigare fastpris.
Prisgaranti fastpris
Ta del av nu

Elbolag med bundna elavtal

Nedan har vi samlat en lista med elbolag som du kan binda elavtal hos, då inte alla erbjuder detta.

 • Fortum
 • Göta Energi
 • Skellefteå Kraft
 • Cheap Energy
 • Svealands Elbolag (prisgaranti)
 • Stockholms Elbolag (prisgaranti)

Vad menas med att binda ett elavtal?

Ett bundet elavtal är ett elavtal med ett förutbestämt elpris per kWh du förbrukar. Du och elbolaget har alltså kommit överens om ett kWh pris du ska betala under en viss period.

Med ett bundet elavtal så kan du ha en bra koll på hur mycket som elen kommer kosta dig varje månad. Samtidigt som du inte behöver oroa dig kring hur högt elpriset är då det inte påverkar dig och din elräkning.

För att få ett fast elpris och därmed säkerhet mot att elpriserna kan stiga så betalar du en premie mot vad elpriset förväntas vara. Beroende på hur säker prognosen förväntas vara så betalar du olika stor premie mot det förväntade elpriset.

Hur länge kan du ett binda elavtal?

Det är vanligt att binda sitt elavtal i antingen 1, 2 eller 3 år framåt men mera än så är inte vanligt då det är svårt att förutspå så långt i framtiden. Därför vill många elbolag inte ta risken med att elpriset blir mycket högre än de tänkt sig och brukar därför inte erbjuda längre bindningstid än 3 år.

Vissa elbolag som specialiserar sig på fasta elavtal erbjuder dock fler val när det kommer till bindningstiden. Till exempel Stockholms Elbolag där du kan binda elpriset i antingen 3 månader, 6 månader, 1-5 år eller 10 år. Det rekommenderas dock inte att välja ett bundet pris i mer än några år då risken är hög.

När ska du binda elavtalet?

Så när ska du binda ditt elavtal? Svaret är att det inte går att säga när det är som bäst att binda elavtalet då elbolagen alltid justerar det fasta elpriset utefter hur elpriset förväntas utvecklas. Därför kan du inte tjäna mer på att binda elpriset under en viss period som till exempel på sommaren då elpriset är lågt. Många tecknar nämligen ett fast elpris innan vintern för att de tänker att elpriset kommer stiga. Det gör också ofta elpriset men det är samtidigt något elbolagen har räknat med och därför får du betala en hög premie.

Därför kan vi endast rekommendera att skaffa ett bundet elavtal när du känner att du inte klarar av att elpriset stiger mera. Men generellt sett så ska du inte alls binda elpriset om du kollar historiskt sett. Det har nämligen alltid varit billigast att ha ett rörligt elpris om du kollar på en längre period. Däremot så sjunker och stiger elpriset en del under perioden och det kan därför kännas segt när elen är som högst. Men är du ute efter den billigaste elen och är långsiktig så är det ett rörligt elpris du ska välja.

Bör du binda elavtalet 2023?

Att binda elpriset inför vintern 2023 är minst sagt dyrt då du betalar en ovanligt hög premie mot elprisets förväntade pris. Anledningen är att det finns mycket oroligheter som krig vilket snabbt kan påverka elpriserna och få de att skjuta i höjden. Även fast det troligen inte kommer att ske räknar elbolagen med en viss risk för detta i det fasta elpriset vilket fått det att öka kraftigt.

Vi rekommenderar dig därför endast att skaffa ett fast elavtal inför vintern 2023 om du inte klarar av ett elpriset stiger. Då har du egentligen inget annat val, men om din ekonomi klarar av det så bör du ta risken då premien är för hög just nu.

Jämför innan du väljer

Hur hittar du det bästa fasta elavtalet om du har bestämt dig för ett bundet elpris? Jo, du behöver jämföra elavtal för att ta reda på det och mer specifikt utgå ifrån vissa faktorer. Kika in listan nedan där vi har samlat 6 saker att tänka på när du jämför fasta elpris:

Totalt kWh pris

Vad du kommer behöva betala per kWh är ett enkelt sätt att jämföra olika fasta elpris. Det är alltså den totala kostnaden för elavtalet och därför är det enkelt att jämföra olika alternativ med detta värdet.

Månadsavgift

En fast avgift som alla elbolag tar ut på sina elavtal, den skiljer sig dock mycket mellan olika elbolag.

Påslag

Påslaget är den avgift som elbolaget lägger till på varje kWh du förbrukar utöver vad det kostar att köpa in elen.

Erbjudanden

Många elbolag erbjuder första årets fasta avgift kostnadsfritt för nya kunder. Leta efter ett sådant erbjudande eller ett elbolag som har prisgaranti på sina fasta elavtal.

Omdömen

Kolla på omdömen som elbolaget har fått på Trustpilot, det avslöjar snabbt hur seriösa de är. Det finns många oseriösa elbolag och speciellt som ger ut bundna elpris, det är därför extra viktigt att kolla omdömen.

Elursprung

Varifrån elen kommer kan vara viktigt för dig beroende på hur mycket du prioriterar miljön och klimatet. Det finns många svenska elbolag som erbjuder bundna elavtal med endast förnybar eller fossilfri el.

Fördelar med att binda elavtal

Så vilka fördelar finns det med att binda elavtalet? Främst är det att du får en säkerhet och slipper oroa dig för stigande elpriser, men läs mer om detta i listan nedan:

 • Fast kWh pris: Du får ett fast kWh pris under bindningstiden och behöver därför varken hålla koll på elprisets utveckling eller oroa dig. För du kommer att betala samma pris för elen oavsett hur högt elpriset blir.
 • Försäkrad mot höga elpriser: Skulle elpriserna sticka i höjden kraftigt så är du säker och påverkas inte alls. Det kan spara dig mycket oro och pengar om det skulle hända under till exempel en speciellt kall vinter.
 • Budgetera: Om du har ett förutbestämt elpris under året så kommer du ungefär veta hur mycket elräkningen kommer landa på. Därför kan du enkelt göra upp en budget som du kan hålla ungefärligt. Till skillnad från om du har rörligt elpris och inte har någon koll alls på hur mycket du kommer behöva betala för elen.

Vilka alternativ finns?

Istället för att välja ett fast elpris helt och hållet finns det lite knep som gör att du får bägge delar. De går vi igenom nedan:

Bind elpriset under ett halvår

De flesta vet endast om att du kan binda ett elavtal i minst 1 år men du kan faktiskt binda elavtalet lägre än så. Är du endast rädd för vinterns elpriser kan du då välja att endast binda elpriset under vinterhalvåret detta året. Efter halvåret är slut kan du välja ett rörligt elavtal igen och till sommaren betalar du ett lågt rörligt elpris igen.

Vintersäkrat elpris

Istället för att säga upp ditt elavtal och skaffa ett fast elavtal inför vintern kan du välja ett vintersäkrat elpris. Det innebär att ditt elavtal automatiskt övergår till ett fast elavtal under vinterhalvåret och sedan igen blir rörligt under sommaren. Det gör att du är försäkrad mot höga elpriser under vintern och behöver inte oroa dig något. Däremot så kostar det en hel del att ha denna säkerheten och därför brukar det inte löna sig på längre sikt.

Vanliga frågor

Vad är ett fast elavtal?

Ett fast elavtal innebär att du har ett bundet elpris, alltså ett förutbestämt fast pris för varje kWh du förbrukar under bindningstiden. Hur elpriset utvecklas påverkar därför inte dig med ett fast elavtal under bindningstiden då ditt pris för elen redan är bestämt.

När är det bäst att binda elavtalet?

Det går inte att säga när det är bäst att binda elpriset. Anledningen är att elbolagen alltid justerar det bundna elpriset utefter hur elpriset förväntas utvecklas. Därför spelar det ingen roll statistiskt sett när du binder elpriset och det är ofta dumt att försöka förutspå elpriset då det är mycket volatilt.