Binda elavtal
Funderar du på att binda elavtal till ditt hem så har du kommit rätt. Vi kommer gå igenom hur ett bundet elavtal funderar och vilka för- samt nackdelar som finns. Men även när det är bäst att binda elpriset.
Bundna elavtalBind elpriset hos elbolagen i topplistan
Fortum
- Bra erbjudande
- 100% fossilfri el
- Billigast och bäst
Skellefteå Kraft
- 100 % förnybar el
- Timpris finns
- Bra kundtjänst
Cheap Energy
- Ingen fast avgift
- Billig el
- Timpris finns
Stockholms Elbolag
- Låga avgifter
- Kort uppsägningstid
- Populärt val
Svealands Elbolag
- Möjlighet till timpris
- Prisgaranti på fastpris
- Billigt bundet elpris
Vad innebär det att binda elavtalet?
Ett bundet elavtal är ett elavtal med ett förutbestämt elpris per kWh du förbrukar. Det är alltså ett avtal mellan dig och elbolaget kring ett visst kWh pris under en viss period.
Eftersom att du vet om kWh priset du kommer betala kan du med ett bundet elpris i förväg få bra koll för elkostnaderna framöver. Samtidigt behöver du inte oroa dig för elprisets utveckling, då det inte påverkar ditt pris.
Däremot betalar du en premie mot vad elpriset förväntas vara för att få teckna ett fast elavtal. Beroende på hur säker prognos elbolaget kan göra så skiljer det sig kring hur stor premie du betalar mot det förväntade elpriset.
Olika bindningstid
Det är vanligt att binda sitt elavtal i antingen 1, 2 eller 3 år framåt men mera än så är inte vanligt då det är svårt att förutspå så långt i framtiden. Därför vill många elbolag inte ta risken med att elpriset blir mycket högre än de tänkt sig och brukar därför inte erbjuda längre bindningstid än 3 år.
Vissa elbolag som specialiserar sig på fasta elavtal erbjuder dock fler val när det kommer till bindningstiden. Till exempel Stockholms Elbolag där du kan binda elpriset i antingen 3 månader, 6 månader, 1-5 år eller 10 år. Det rekommenderas dock inte att välja ett bundet pris i mer än några år då risken är hög.
När är det bäst att binda elavtalet?
Så när är det bäst att binda elavtalet? Svaret för denna fråga finns inte egentligen, då det inte går att med säkerhet förutspå elprisets utvecklingen i framtiden. Därför går det inte heller att säga när det är som bäst tillfälle att binda elavtalet. En vanlig tanke är att du ska binda elpriset när elpriset är lågt, till exempel under sommaren. Men elbolagen har självklart räknat med att elpriset kommer stiga mot vintern och därför är det resonemanget felaktigt.
Därför kan vi endast rekommendera att skaffa ett bundet elavtal när du känner att du inte klarar av att elpriset stiger mera. Men generellt sett så ska du inte alls binda elpriset om du kollar historiskt sett. Det har nämligen alltid varit billigast att ha ett rörligt elpris om du kollar på en längre period. Däremot så sjunker och stiger elpriset en del under perioden och det kan därför kännas segt när elen är som högst. Men är du ute efter den billigaste elen och är långsiktig så är det ett rörligt elpris du ska välja.
Ska du binda elavtalet 2024?
Att binda elpriset inför vintern 2024 är relativt dyrt då du betalar en ganska hög premie mot elprisets förväntade pris. Anledningen bakom detta är att det finns mycket oroligheter och faktorer som kan snabbt få elpriset att skjuta i höjden. Men samtidigt har det förberetts länge och reserver av gas är fulla inför vintern, vilket innebär att vi bör kunna hålla nere elpriset. Elbolagen räknar dock med denna risken högt och vissa utnyttjar även att många kunder är rädda för att denna vintern ska bli lika dyr som förra.
Vi rekommenderar dig därför endast att skaffa ett fast elavtal inför vintern 2024 om du inte klarar av ett elpriset stiger. Då har du egentligen inget annat val, men om din ekonomi klarar av det så bör du ta risken då premien är för hög just nu.
Jämför fasta elavtal
Hur hittar du det bästa fasta elavtalet om du har bestämt dig för ett bundet elpris? Jo, du behöver jämföra elavtal för att ta reda på det och mer specifikt utgå ifrån vissa faktorer. Kika in listan nedan där vi har samlat 6 saker att tänka på när du jämför fasta elpris:
Totalt kWh pris
Vad du kommer behöva betala per kWh är ett enkelt sätt att jämföra olika fasta elpris. Det är alltså den totala kostnaden för elavtalet och därför är det enkelt att jämföra olika alternativ med detta värdet.
Månadsavgift
En fast avgift som alla elbolag tar ut på sina elavtal, den skiljer sig dock mycket mellan olika elbolag.
Påslag
Påslaget är den avgift som elbolaget lägger till på varje kWh du förbrukar utöver vad det kostar att köpa in elen.
Erbjudanden
Många elbolag erbjuder första årets fasta avgift kostnadsfritt för nya kunder. Leta efter ett sådant erbjudande eller ett elbolag som har prisgaranti på sina fasta elavtal.
Omdömen
Kolla på omdömen som elbolaget har fått på Trustpilot, det avslöjar snabbt hur seriösa de är. Det finns många oseriösa elbolag och speciellt som ger ut bundna elpris, det är därför extra viktigt att kolla omdömen.
Ursprung
Varifrån elen kommer kan vara viktigt för dig beroende på hur mycket du prioriterar miljön och klimatet. Det finns många svenska elbolag som erbjuder bundna elavtal med endast förnybar eller fossilfri el.
Fördelar med att binda elavtal
Så vilka fördelar finns det med att binda elavtalet? Främst är det att du får en säkerhet och slipper oroa dig för stigande elpriser, men läs mer om detta i listan nedan:
- Fast kWh pris: Du får ett fast kWh pris under bindningstiden och behöver därför varken hålla koll på elprisets utveckling eller oroa dig. För du kommer att betala samma pris för elen oavsett hur högt elpriset blir.
- Försäkrad mot höga elpriser: Skulle elpriserna sticka i höjden kraftigt så är du säker och påverkas inte alls. Det kan spara dig mycket oro och pengar om det skulle hända under till exempel en extra kall vinter.
- Budgetera: Om du har ett förutbestämt elpris under året så kommer du ungefär veta hur mycket elräkningen kommer landa på. Därför kan du enkelt göra upp en budget som du kan hålla ungefärligt. Till skillnad från om du har rörligt elpris och inte har någon koll alls på hur mycket du kommer behöva betala för elen.
Alternativ till bundet elpris
Istället för att välja ett fast elpris helt och hållet finns det lite knep som gör att du får bägge delar. De går vi igenom nedan:
Bind elpriset under ett halvår
De flesta vet endast om att du kan binda ett elavtal i minst 1 år men du kan faktiskt binda elavtalet lägre än så. Är du endast rädd för vinterns elpriser kan du då välja att endast binda elpriset under vinterhalvåret detta året. Efter halvåret är slut kan du välja ett rörligt elavtal igen och till sommaren betalar du ett lågt rörligt elpris igen.
Vintersäkrat elpris
Istället för att säga upp ditt elavtal och skaffa ett fast elavtal inför vintern kan du välja ett vintersäkrat elpris. Det innebär att ditt elavtal automatiskt övergår till ett fast elavtal under vinterhalvåret och sedan igen blir rörligt under sommaren. Det gör att du är försäkrad mot höga elpriser under vintern och behöver inte oroa dig något. Däremot så kostar det en hel del att ha denna säkerheten och därför brukar det inte löna sig på längre sikt.
Vanliga frågor
Ett fast elavtal innebär att du har ett bundet elpris, alltså ett förutbestämt fast pris för varje kWh du förbrukar under bindningstiden. Hur elpriset utvecklas påverkar därför inte dig med ett fast elavtal under bindningstiden då ditt pris för elen redan är bestämt.
Det går inte att säga när det är bäst att binda elpriset. Anledningen är att elbolagen alltid justerar det bundna elpriset utefter hur elpriset förväntas utvecklas. Därför spelar det ingen roll statistiskt sett när du binder elpriset och det är ofta dumt att försöka förutspå elpriset då det är mycket volatilt.
Just nu kan du binda elavtalet till mellan 100-120 öre/kWh om du väljer en bindningstid på 12 månader.
Hur länge du ska binda elpriset beror på din situation och vad du tror. Binder du elavtalet för att du tror att elpriset kommer stiga ska du binda det tills du tror elpriset sjunker igen. Men binder du det på grund av att du inte har råd med att ta risken till att elpriset kan stiga ska du välja en bindningstid som räcker tills du har det bättre ekonomiskt. Viktigt att komma ihåg är dock att elbolagen inte oftast tillåter längre än 3 års bindningstid och gör de det så tar de ut en mycket hög premie.