Billig el

Jakten efter billig el kan kännas som svår då det finns över 150 elbolag i Sverige. Därför så hjälper vi dig på denna sida ta reda på vilket som är det billigaste elavtalet och vad du ska tänka på.

Billigaste elavtalet
Billig el

Topplista – billigaste elavtalen 2023

Fortum logo

Fortum

 • Bra erbjudande
 • 100% fossilfri el
 • Billigast och bäst
Fortums kampanj erbjuder 1 års fri månadsavgift.
588 kr
Ta del av nu
Tibber logo

Tibber

 • Modernt
 • Fossilfri el
 • Billigt
Tibber har inget påslag på sitt elavtal.
0 öre i påslag
Ta del av nu
Skellefteå Kraft logo

Skellefteå Kraft

 • 100 % förnybar el
 • Timpris finns
 • Bra kundtjänst
Fri månadsavgift och 7,5 öre/kWh i rabatt under första 9 månaderna.
495 kr
Ta del av nu
Telge Energi logo

Telge Energi

 • Populärt val
 • Lägre snittpris
 • Enkelt igång
Nya kunder får 3 månaders fri månadsavgift.
177 kr
Ta del av nu

Vilket är det billigaste elavtalet 2023?

Det billigast elavtalet 2023 är Fortums rörliga elavtal och det ingår ett erbjudande som ger dig gratis månadsavgift första året. Månadsavgiften är 39 kr för dig som bor i lägenhet och 49 kr för villaägare, vilket gör att kampanjer ger dig antingen 468 eller 588 kr i rabatt. Fortum är också elbolaget med flest kunder i Sverige överlägset.

Sammanfattning över de billigaste elavtalen

 • Fortum: Billigast, fossilfri el och bra erbjudande
 • Göta Energi: Lågt påslag och bra kampanj
 • Skellefteå Kraft: Rabatt på ca 1530 kr och förnybar el
 • Tibber: Smart elavtal utan påslag
 • Telge Energi: Utan påslag och populärt val

Teckna billig el

För att hitta billig el så finns det många vägar att välja och vissa är bättre än de andra. Vi har tagit fram olika tips och smarta vägar som du kan ta i jakten på billig el.

Låga avgifter

Det viktigaste för att få ett billigt elavtal och därmed billig el är att se till att avgifterna är låga. Främst är det månadsavgiften och påslaget som är avgifterna du ska tänka på när du jämför elavtal.

Månadsavgiften är den fasta avgiften för ett elavtal och brukar kosta dig runt 40 – 60 kr/månad. Dock skiljer den sig mycket mellan olika elavtal och är mest viktig för dig som har en låg förbrukning.

Påslag kallas den avgift som läggs på varje kWh du förbrukar och brukar vara runt 5 – 10 öre/kWh. Har du en hög förbrukning kommer påslaget vara viktigt att hålla koll på och försöka få så lågt som möjligt. Det finns till och med elbolag som har elavtal helt utan påslag, vilket passar bra för villaägare.

Erbjudanden och rabatter

Enklaste metoden för att få så billig el som möjligt är att ständigt använda sig av erbjudanden för nya kunder. Nästan alla elbolag har nykundserbjudanden och du får ofta hela årets månadsavgift kostnadsfritt. Byter du elavtal varje år när det tidigare erbjudandet gått ut så kan du komma undan riktigt billigt.

Samtidigt krävs det att du ständigt kollar upp nya erbjudanden och säger upp ditt elavtal i tid för att det ska fungera. Men det tar inte särskilt lång tid egentligen och det nya elbolaget brukar sköta flytten åt dig kostnadsfritt.

Anpassa förbrukningen

Ett annat tips är att välja ett timpris så att du kan optimera förbrukningen utefter elprisets utveckling. Timpris innebär att du betalar priset som gäller på elbörsen under timmen du förbrukar elen. Elpriset skiljer sig mycket under dagen och genom att förbruka majoriteten av elen när elen är billig kan du spara en hel del pengar. På grund av det så har timpris blivit mycket populära på senaste, men det passar inte alla bra.

För att det ska vara lönsamt med ett timpris och ge dig billig el så behöver du vara mycket engagerad. Det krävs att du håller koll på elpriset under dagen och för morgondagen för att planera när du ska förbruka som mest el. Gör du inte det så kommer du troligen betala mer än ett rörligt elavtal hade kostat dig. Då du förbrukar el när efterfrågan på el är som högst och därför även elpriset.

Är rörligt eller fast elpris billigast?

De flesta väljer mellan antingen ett fast eller rörligt elavtal när de ska skaffa ett billigt elavtal. Men vilket som är billigast går inte att säga då vi inte vet hur elpriset kommer att utvecklas. Däremot kan vi kolla på historisk data då det rörliga elavtalet har visat sig att vara billigare. För att få billig el så bör du därför välja ett rörligt elavtal, om du inte tror att elpriset kommer att öka kraftigt inom en snar framtid. Dock är det troligen så att elbolagen också har den uppfattningen om du tror det och har räknat med det i sina fasta elavtal. Men med det sagt så är det omöjligt att förutse elprisets utveckling och troligen kommer du att misslyckas.

Rörligt elpris är alltså billigast men ett fast elavtal kan fortfarande vara det bästa elavtalet för dig. Det beror helt enkelt på dina förutsättningar och om du har råd med att elpriset skulle kunna stiga. Har du inte råd med det så blir du nästan tvingad till att binda elpriset för att du ska kunna hålla ihop ekonomin, om du då har råd med det fasta elpriset du skulle få.

Anvisade elavtal är dyra

Det du ska undvika i alla fall om du letar efter det billigast elavtalet är ett anvisat elavtal. Anvisade elavtal är när du inte själv har skaffat ett elavtal till din bostad och därför så har elnätsbolaget gett dig ett. Dessa elavtal är i snitt 30 % dyrare än ett vanligt elavtal och alltså mycket dyra. Du kan som tur är säga upp anvisade elavtal helt utan uppsägningstid om du råkat hamna med ett.

4 tips för billig el

För att du ska få ett så billigt elavtal som möjligt har vi samlat 4 tips som du inte får missa:

 • Erbjudande: Välj alltid ett nytt elbolag som ger dig ett erbjudande.
 • Jämför: Jämför många elavtal innan du tecknar ett för att se till att du valt det billigaste alternativet.
 • Kolla omdömen: Se över omdömen för att se att tidigare kunder har varit nöjda med sina elavtal.
 • Rörligt elavtal: Det är billigast att välja ett rörligt elavtal under längre sikt.

Undvik oseriösa elbolag

När du letar efter billig el så kan du enkelt hamna bland oseriösa elbolag som lurar in sina kunder genom att försöka framstå som billiga. Men så är sällan fallet, utan oftast så tillkommer extra dolda avgifter hos dessa oseriösa elbolag. För att undvika oseriösa aktörer så har vi främst två tips.

Första tipset är att du alltid bör kolla på omdömen hos Trustpilot och Reco från tidigare kunder och vad de säger. Är kunderna nöjda så är troligen elbolaget seriöst och fungerar som det ska. Tänk dock på att elbolag har låga omdömen generellt sett och mycket av det beror på höga elpriser, vilket elbolagen inte påverkar. Andra tipset är att du tänker logiskt och hittar du något som verkar för billigt för att vara sant, så är det ofta så.

Du kan också kolla på energimarknadsbyråns klagomålslista över elbolag med extremt många negativa omdömen under senaste tiden. Men nu är det endast 3 elbolag som är med på denna listan – Stockholms Elbolag, Svealands Elbolag och Telinet Energi.

Vanliga frågor

Vad är billig el?

Exakt vad som kan klassas som billig el är svårt att säga. Men du kan antingen kolla på det totala elpriset per kWh men då skiljer det sig mycket beroende på hur högt elpriset är just då. Annars kan du kolla på påslaget och månadsavgiften för att se om det är ett billigt elavtal.

När är elen som billigast?

Elen är ofta som billigast under natten och även mitt på dagen brukar det vara billigt. Den är som dyrast när flest förbrukar el, vilket är på morgonen och sedan igen på kvällen mellan klockan 17 – 19.

Hur hittar du ett billigt elavtal?

För att hitta ett billigt elavtal så måste du först ta reda på din förbrukning och sedan jämför du alternativ. Har du en hög förbrukning så är det billigt med ett elavtal som har lågt påslag och har du låg förbrukning är det istället månadsavgiften som ska vara låg.