Elpris kWh

Vad kostar egentligen 1 kWh el? Det kan vara mycket komplicerat och krångligt att räkna ut ett exakt kilowattimme. Vi kommer därför på denna sida gå igenom i detalj hur man går till väga och hur man kommer undan så billigt som möjligt.

Se priser per kwh
elpris per kwh

Elbolag med bäst kilowattpris

Fortum logo

Fortum

 • Bra erbjudande
 • 100% fossilfri el
 • Billigast och bäst
Fortums kampanj erbjuder 1 års fri månadsavgift.
588 kr
Ta del av nu
Tibber logo

Tibber

 • Högst kundnöjdhet
 • Fossilfri el
 • Bästa kampanjen
Tibber har inget påslag på elen, vilket sparar dig mellan 500-2000 kr per år ⚡️
500-2000 kr
Ta del av nu
Skellefteå Kraft logo

Skellefteå Kraft

 • 100 % förnybar el
 • Timpris finns
 • Bra kundtjänst
Fri månadsavgift och 7,5 öre/kWh i rabatt under första 9 månaderna.
441 kr
Ta del av nu
Telge Energi logo

Telge Energi

 • Populärt val
 • Lägre snittpris
 • Enkelt igång
Nya kunder får 3 månaders fri månadsavgift.
177 kr
Ta del av nu
elpris kwh illustration

Räkna ut pris för 1 kWh

Elpriset per kWh beräknas genom att slå samman tre moment. Det är elhandelskostnaden, elnätsavgift och energiskatten. Kombinationen av dessa kommer ge dig ditt totala pris per kWh. Som konsument finns det endast en av dessa moment som går att påverkas, det är elhandelskostnaden. Det är viktigt att ha koll på detta totala pris och använda det i din jämförelse för att hitta bästa elavtalet. Kom samtidigt ihåg att elpriset inte är allt i en jämförelse utan räkna även med villkor och andra faktorer.

Elhandelskostnaden

Denna delen av kWh priset beror på hur mycket du förbrukar eftersom det är priset för inköp av elen. Förutom inköpet av elen brukar elhandlare lägga till ett påslag som ligger vanligtvis mellan 4 – 8 öre/kWh du förbrukar. Vissa avtal har dock endast en fast månadsavgift medan andra har både påslag och månadsavgift.

Detta är som sagt den delen av kWh priset som du kan påverka genom att byta elbolag eller elavtal.

Elnätsavgift

Detta är en del av elpriset du inte kan påverka eftersom att du är tvungen att välja elnätsföretaget som har monopol på området. Elnätsavgiften består utav en fast avgift och en rörlig del som beror på hur stor elförbrukning du har.

Energiskatt

Energiskatten för el betalar du för varje kWh du förbrukar så det beror på din elförbrukning hur hög skatten blir. Hur hög skatten är varierar mellan år och 2023 är den 0,49 öre/kWh (inklusive moms). För de allra flesta gäller detta men vissa kommuner har reducerad energiskatt och då ligger den på 37 öre/kWh.

Vad kostar en kWh inklusive allt?

När du räknar ihop elhandelskostnaden, elnätsavgiften och energiskatten får du det totala elpriset per kWh.

Genomsnittsförbrukningen för en villa är enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) 20.000 kWh/år. För en genomsnittlig villa som förbrukar 20.000 kWh per år var totalkostnaden för 1 kWh under 2022 ca 248 öre/kWh. Den totala kostnaden för en villa under 2022 var därmed i snitt: 20 000 x 1,75 = 35 000 kr. Medan en kWh inklusive allt kostade totalt 175 öre.

Pris per kWh olika boenden

Den genomsnittliga kostnaden per kilowattimme varierar beroende på vilken typ av boende du har. Genomsnittliga priset i en lägenhet tenderar nämligen att vara högre än till exempel i en villa. I denna sektion kommer vi försöka reda ut och förklara genom en beräkning de olika alternativen och varför de skiljer sig åt.

Lägenhet

Enligt statistik från Energimarknadsbyrån under 2022 är den genomsnittliga kostnaden för el per kWh 333 öre för en större lägenhet och 369 öre för en mindre. Man har gjort vissa antaganden i statistiken som till exempel genomsnittlig förbrukning. Men med detta sagt så kostar en kWh för dig som bor i lägenhet troligen mellan 333 – 369 öre.

Villa

Energimarknadsbyrån har även kollat på den genomsnittliga kostnaden per kWh för villor. År 2022 var snittet 248 öre om du förbrukar 20 000 kWh, vilket är snittet för en normalstor villa. Anledningen till att priset är billigare per kWh i villa än lägenhet är att förbrukningen i snitt är nästan 5 gånger så hög.

Vanliga frågor om kWh

Vad innebär elpris per kWh?

Med elpris per kWh så menas priset du betalar för att förbruka en kilowattimme. Det är ett vanligt mått när du jämför olika elbolag för att se vilket som är billigast.

Vad kostar 1 kWh 2024?

Under 2024 så har det kostat runt 150 öre för 1 kWh men priset är lite lägre om du har en villa och lite högre om du har en mycket liten lägenhet. Detta är samtidigt endast ett snitt pris och elpriset ändras sig hela tiden.

Vad kostar elen?

Vad elen kostar skiljer sig hela tiden och priset kan du enkelt se på Nordpool som är börsen för el.

Hur räknar jag ut mitt kWh pris?

Först och främst behöver du hitta ett snittpris för spotpriset du ska räkna med. Det vill säga vad det kostar endast för elbolaget att köpa in elen. Sen lägger du på ditt elbolags påslag och månadsavgift, samt elnätsavgiften och energiskatten.