Elabonnemang
För att kunna få el levererad till din bostad så behöver du teckna ett elabonnemang. Det är ett avtal mellan dig och ett elbolag kring att köpa elen du ska förbruka. Vi hjälper dig nu att jämföra elabonnemang och hitta det billigaste och bästa för dig och ditt hushåll!
Jämför elabonnemangTopplista elabonnemang 2024
Fortum
- Bra erbjudande
- 100% fossilfri el
- Billigast och bäst
Tibber
- Högst kundnöjdhet
- Fossilfri el
- Bästa kampanjen
Skellefteå Kraft
- 100 % förnybar el
- Timpris finns
- Bra kundtjänst
Telge Energi
- Populärt val
- Lägre snittpris
- Enkelt igång
Jämför elabonnemang smidigt
Jämför elabonnemangen i topplistan smidigt med tabellen nedan.
Elabonnemang | Månadsavgift | Påslag | Erbjudanden (värde) |
---|---|---|---|
Fortum | 49 kr | 5,90 öre/kWh | 468 eller 588 kr |
Tibber | 49 kr | 0 öre/kWh | Ingen kampanj aktiv |
Cheap Energy | 0 kr | 10,90 öre/kWh | 500-2000 kr |
Skellefteå Kraft | 45 kr | 6 öre/kWh | 500 kr (varierar beroende på förbrukning) |
Telge Energi | 49 kr | 5 öre/kWh | Ingen kampanj aktiv |
Vad är ett elabonnemang?
Elabonnemanget är den delen av elavtalet som du själv kan påverka genom val av elbolag. Till skillnad från elnätsavtalet som du måste teckna med ett specifikt elnätsbolag beroende på vart du bor. Du väljer alltså vilket elbolag som du vill teckna ditt elabonnemang med och i det ingår villkor och avgifter som du ska betala. Avtalet finns för att elbolag ska kunna köpa in elen som du förbrukar åt dig och är därför ett måste för att få el till din bostad.
Hur jämför du elabonnemang?
När du jämför elabonnemang är det mycket du ska ha i åtanke och beroende på dina förutsättningar är vissa faktorer viktigare. För att göra det enklare så har vi på bästelavtal.se sammanfattat de viktigaste faktorerna att tänka på nedan.
Avgifter
Avgifter inkluderar främst månadsavgift och påslag men det kan även ingå specifika avgifter på vissa elavtal.
Månadsavgiften är en fast avgift och påslaget tillkommer per kWh som du förbrukar. Det är vanligt att ett elavtal antingen har högt påslag och låg månadsavgift eller tvärtom. Därför passar de olika bra beroende på hur hög förbrukning du har, vi berättar mer om det nedan.
Omdömen
Omdömen är ett enkelt sätt att urskilja oseriösa från seriösa elbolag. Kolla enkelt upp omdömen från tidigare och nuvarande kunder på Trustpilot och få snabbt en uppfattning om abonnemanget fungerar som det ska.
Något som kan vara viktigt att ha i åtanke är dock att elbolag har låga betyg generellt sett. Ser du ett elbolag som har 3/5 i betyg är det nödvändigtvis inte ett jätte lågt betyg därför. Vårt tips är att du även läser omdömena för att få en bättre uppfattning om elbolag, istället för att bara kolla betyget.
Villkor
Att se över villkoren är viktigt oavsett vilket avtal du ska teckna och speciellt när det kommer till elabonnemang. För att inte fastna med ett abonnemang du inte är nöjd med är det viktigt att kolla bindningstid och uppsägningstid. Fasta elabonnemang har bindningstid men rörliga elavtal har uppsägningstid.
Vanligtvis brukar uppsägningstiden vara runt 1-2 månader på ett elavtal, men det skiljer dig lite. Att ett elabonnemang har en kort uppsägningstid på till exempel 14 dagar är en stor fördel. Det tyder på att de är nöjda med sitt abonnemang och tror att du kommer vilja stanna med vilje.
Elursprung
Vart elen kommer ifrån kan vara viktigt för vissa men inte alls lika viktigt för andra. Oavsett så tycker de flesta att förnybar el som inte har så stor påverkan på miljön är en fördel. Men det finns också många elbolag i Sverige med svensk kärnkraft som är populära. Vissa elbolag har även en blandning av fossila, fossilfria och förnybara bränslen.
Vilket är det bästa elabonnemanget?
Bästa elabonnemanget är enligt oss just nu Fortums rörliga elabonnemang. Månadsavgiften är 49 kr och du har ett påslag på 5,90 öre, men under det första året så får du fri månadsavgift (värde 468 kr). Fortum är Sveriges största elbolag sett till kunder och har även Schysst Elhandel certifieringen.
Det går dock inte att säga att Fortum är det bästa valet för alla då det skiljer dig beroende från person till person. Men det är ett bra val för många och troligen därför de har över 800 000 kunder i Sverige, vilket är överlägset flest av elbolagen.
För att hitta elbolaget som är bäst för ditt hushåll och så mycket du förbrukar varje år så kan det vara bra att jämföra olika elabonnemang. Du hittar i topplistan ovan en del populära alternativ som har generellt sett låga avgifter och villkor.
Vad kostar ett elabonnemang?
Hur mycket ditt elabonnemang kommer kosta dig går inte att säga då det skiljer sig mellan olika personer mycket. Det är först beroende av faktorer som vart i landet du bor, då elpriset skiljer dig mellan de olika elområdena i Sverige. Men även villkor och avgifter i elavtalet och vilket slags elavtal du har valt, det vill säga fast, rörligt eller timpris. Sedan är det billigare per kWh om du förbrukar mer el per år då den fasta avgiften sprider ut sig på fler kWh. Det är därför billigare per kWh med ett elabonnemang för en villa som förbrukar mer än det är för en lägenhet som förbrukar mindre generellt sett.
Välj rätt elabonnemang
Det finns primärt 3 olika slags elabonnemang och det är rörliga, fasta och timpris. Vad som passar bäst är individuellt och därför är det viktigt att du tar reda på vilket som passar dig bäst. Nedan beskriver vi de olika typerna av abonnemang för elen och vilka personer som de passar.
- Rörligt elabonnemang: Passar bäst för de flesta då det har varit historiskt billigast. Innebär att du får ett snittpris på alla elbolagets kunders elpris under månaden. Är elpriset högre under en månad kommer du därför känna av det på elräkningen och den brukar öka under vinterhalvåret då elen blir dyrare.
- Fast elabonnemang: Ett fast elabonnemang innebär att du har ett bundet elpris per kWh under en viss bindningstid. Det passar bra för dig som inte har råd med att elpriset kan stiga kraftigt och vill försäkra dig mot det. Däremot betalar du ofta en hög premie över vad elpriset förväntas vara.
- Timpris: Passar bra för dig som vill engagera dig för att få så billig el som möjligt. Fungerar på så sätt att du får betala det pris för elen som gäller på elbörsen under timmen du köper elen. Håller du inte koll på elpriset under dagen och planerar din förbrukning utefter pris så blir det dock dyrt med ett timpris.
Undvik anvisat elabonnemang
Har du inte valt ett elabonnemang till ditt hushåll så får du ett anvisat av elnätsbolaget i ditt område. Det är i snitt 30 % dyrare avgifter på dessa abonnemang och därför vill du snabbt säga upp det om du råkat få ett. Du har dock ingen uppsägningstid på anvisade elabonnemang som tur är så att du snabbt kan byta och få det billigare.
Elabonnemang för boendeform
Beroende på om du bor i en villa eller en lägenhet finns det några enkla knep för att få ett billigt elabonnemang.
Villa och hus
Som villaägare har du ofta en hög elförbrukning och det är något du bör ta hänsyn till när du tecknar ditt elabonnemang. Med att ta hänsyn till det menar vi att du väljer ett abonnemang som har ett lågt påslag då det är avgiften som ökar i takt med din förbrukning. Som tur är så finns det alternativ med lågt påslag eller till och med helt utan påslag som passar dig som bor i villa bra.
Ett fast elpris kan också vara mer rekommenderat för dig som bor i villa, eftersom du förbrukar mer el och därför får en större elräkning. Att elpriset stiger får därför en stor påverkan på din privatekonomi och har du inte råd med det så kan det skapa problem.
Lägenhet
Bor du i lägenhet så har i regel en lägre förbrukning än en villaägare och det bör påverka ditt val av elabonnemang. Det är nämligen den fasta avgiften som är den största för dig, det vill säga månadsavgiften. Hitta därför och välja ett elabonnemang med låg månadsavgift och försök välja ett elbolag som ger dig första årets månadsavgifter kostnadsfritt.
Ett rörligt elpris är mer rekommenderat till dig i lägenhet då din elräkning inte är så stor. Att elpriset svänger påverkar därför inte dig så mycket om du inte har en väldigt tajt budget.
Byt elabonnemang
Att byta elabonnemang till ett nytt elbolag är en relativt enkelt process då det mesta går automatiskt. Först behöver du hitta ett nytt elbolag som du vill byta till och ge dem ditt anläggnings-ID. Sedan tar de kontakt med ditt nuvarande elabonnemang och ser till att det blir uppsagt utan att du behöver göra något i de flesta fallen. När uppsägningstiden sedan har gått ut så övergår ditt elavtal till det nya elbolaget och du har nu lyckats byta elabonnemang.
Glöm inte att kolla bindningstid och uppsägningstid för det nya avtalet innan du tecknar det då det är villkor som kan försvåra för dig att byta igen om du skulle önska det. Leta också efter nykundsrabatter som de flesta elbolagen har, vilket gör att du ofta kan spara upp till 1000 kr på fria avgifter under första året.
Vanliga frågor
Ett elabonnemang är den delen av ett elavtal som du själv kan påverka genom att välja elbolag, till skillnad från elnätsavtalet. Det är ett avtal som du måste ha för att kunna få el till din bostad och står för att köpa in elen från elbörsen som du förbrukar.
Det billigaste elabonnemanget är ett rörligt om du kollar historiskt sett, men det är omöjligt att säga vad som kommer vara billigast framöver. Det närmaste vi kan komma är att kolla tillbaka i tiden då det hade varit bäst med ett rörligt elpris.