De flesta är inte så pålästa när de tecknar sitt nya elavtal vilket gör att de begår en del misstag. Man kan heller inte klandra dem då elmarknaden är ganska komplex och det finns mycket man måste hålla koll på. Vi ska i denna artikeln ta fram några vanliga misstag så att du slipper begå de nästa gång du tecknar ett elavtal.
Glömmer kolla recensioner
Det finns över 100 elbolag på den svenska elmarknaden och tyvärr är inte alla seriösa aktörer. På pappret kan allt verka bra och avtalet kan kännas som en riktigt bra affär. Men sedan tillkommer dolda och extra avgifter eller så är servicen dålig.
På grund av allt detta så behöver du alltid se till att kolla upp elbolaget innan och omdömen från tidigare kunder. Du kan enkelt göra detta via Trustpilot som är plattform där kunder kan recensera bolag och tjänster. Dock har elbolagen generellt sett ganska dåliga omdömen på Trustpilot. Mycket beror på den senaste tidens höjningar av elpriset vilket inte har något med elbolagen att göra egentligen. Se därför till att även läsa recensionerna och kolla inte bara på omdömets betyg.
Vi har nedan samlat några exempel på populära elbolag och deras omdömen på Trustpilot:
- Göta Energi – 2,4/5 baserat på 823 recensioner
- Greenely – 3,3/5 baserat på 331 recensioner
- Kärnfull Energi 4,6/6 baserat på 69 recensioner
- Skellefteå Kraft 1,8/5 baserat på 25 recensioner
Tar det första elavtalet man hittar
Många jämförelsetjänster pushar vissa särskilda elbolag och det kan lätt bli att man klickar in och väljer det första. Detta är inget du bör göra utan du måste jämföra olika alternativ för att hitta det bästa elavtalet.
De olika elhandelsbolagen skiljer sig mycket i pris och passar olika beroende på din förbrukning. Därför behöver du även ha koll på förbrukningen innan du börjar leta bland olika alternativ.
Se även till att du letar efter nykundsrabatter, vilket ges av de allra flesta bolagen. Det betyder att du som ny kund får antingen fria månadsavgifter eller rabatt på förbrukningen.
Skummar igenom villkoren
Om du skall teckna ett nytt elavtal är du troligen inte så nöjd med ditt förra. Risken att du inte blir nöjd med detta heller finns ju även om den är avsevärt mindre. Därför behöver du läsa igenom villkoren noggrant så du vet vad du ger dig in på. Se till att kolla extra på uppsägnings och bindningstid då det kan vara svårt att komma ur vissa avtal. Som tur är har de allra flesta elbolag en mycket kort bindning och uppsägningstid vilket innebär att du snabbt kan byta om du blir missnöjd.
En del dras även med i attraktiva erbjudanden utan att kolla på villkoren efteråt. Det kan vara mycket förmånligt de första månaderna under kampanjen men när sedan standardpriserna börjar så är det inte alls förmånligt längre. Kolla alltid upp hur länge de rabatterade priserna gäller och vad skillnaden blir efteråt.
Byter inte i tid
Många väljer ett elbolag med ett bra erbjudande på elavtalet. Men när erbjudandet går ut efter oftast 1 år så byter de inte till ett nytt elbolag. Problemet med elbolag som kör stora kampanjer på sina elavtal är att de oftast har dyra avgifter när rabatten tar slut. Undersök därför om fallet är så och sätt en påminnelse i så fall så att du hinner byta innan rabatten försvinner.